Hoe maak ik mijn event duurzaam? 5 tips!

Hoe maak ik mijn event duurzaam? 5 tips!

1.     Plastic bekers

Sinds 1 januari 2020 is het in België verboden op evenementen om te werken met wegwerprecipiënten. Dat wil zeggen dat zowel flessen als bekers herbruikbaar moeten zijn. Er is één mogelijkheid waardoor je dit als organisator kan vermijden. Als je kan aantonen dat er minstens 90% van het afval gescheiden wordt ingezameld.

 Eerdere ervaringen hebben aangetoond dat sorteren op het terrein d.m.v. afvaleilanden niet werkt. Werken met retoursystemen voor bezoekers en een doorgedreven sorteersysteem achter de togen zou een oplossing kunnen bieden. Al lijkt overstappen naar herbruikbare bekers hier toch de logische keuze.

 

2.     Herbruikbare jetons

Gebruik in plaats van papieren bonnen, of nog erger wegwerp plastieken strips, herbruikbare jetons. Deze zijn veel minder belastend voor het milieu omdat ze telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Wil je niet investeren in gepersonaliseerde jetons? Huur ze dan gewoon. Zo ben je als organisatie helemaal vrij én ben je nóg milieubewuster bezig.  

Bij Coinmonster gaan we zelfs zover dat afgedankte partijen huurmunten versnipperd worden om daarna terug als grondstof te dienen voor nieuwe jetons. Zo maken we de cirkel helemaal rond.

 

3.     Wees creatief

Hergebruik (al dan niet gepimpte) props van vorige jaren, maak een kringloopwinkel op de camping, voorzie kraatjeswater voor bezoekers, spoel toiletten met regenwater,… . Er zijn zoveel zaken mogelijk en niet alles hoeft geld te kosten. Brainstorm een keer met de hele organisatie en je zal zien hoeveel ideeën er naar boven komen.

Zet alle initiatieven die je neemt om duurzamer te worden ook in de spotlight (liefst een LED-). Klimaat is hot. Dit is niet alleen goed voor je imago, maar zet ook je bezoekers aan om na te denken over hun gedrag op het terrein.

 

4.     Aankoopbeleid

Alles begint bij de materialen en leveranciers die jij kiest voor jouw evenement. Bestel ik drank in plastic flessen of glas? Kies ik een F&B operator die werkt met lokale producten? Kan ik een gedeelte van mijn elektriciteitsvraag opwekken met zonnepanelen? Ligt mijn leverancier überhaupt wakker van duurzaamheid? 

Vaak kunnen kleine dingen een groot verschil maken. Hou dat in het achterhoofd bij de keuzen van een leverancier.

 

5.     Vervoer

We kunnen koning auto niet volledig vervangen als manier om naar een evenement te gaan. Toch is het goed om als organisatie te zorgen voor aantrekkelijke alternatieven.

Zo is een goed verlichte fietsenstalling dicht bij de ingang vaak genoeg om bezoekers te overtuigen de fiets te nemen. Werk samen met het openbaar vervoer om bussen of zelfs treinen tot aan het festivalterrein te krijgen. Op die manier bereik je ook bezoekers die verder van jou locatie worden. Minder auto’s betekenen niet alleen minder uitstoot, maar ook minder files en minder ruimte die nodig is voor parkings.

 

© Coinmonster BV - BE 0692.673.337